В края на сезона е време за равносметка. За мен първият сезон от мандата е не по-малко важен от втория, дори в много отношения значението му е по-голямо. За това време приключих една доста по обем работа - подбор на ядро от играчи, подготовка на широка база данни с умения, редовен контакт с мениджърите, следене на развитието на играчите и даване на указания за тяхното трениране.
Изходна позиция:
В началото на сезона разполагахме само с един играч до 20г. със стойност над 800 к и той беше вратарят Бориславов. В допълнение още само четирима играчи до 20г. бяха надхвърлили 700 к стойност, от които един беше максната 7-ца. Това ни поставяше като шансове на опашката сред страните активните страни. Голяма част от играчите с най-висок потенциал са на възраст 19-20 г. За съжаление, повечето от тях нямаха реален шанс да се развият и да оформят конкурентен отбор,основно поради две причини: 1. Изтеглени са от академиите на по-голяма възраст и 2. Не са налагани редовно или не са развивани оптимално.
Както вече обясних и в предизборната си програма, това положение ме провокира да се концентрирам върху следващото поколение с амбицията да имаме поне едно конкурентоспособно, отколкото две посредствени.
Работа:
Както поех ангажимент, по време на приятелските мачове играха единствено играчи до 18 г., които по моя преценка ще бъдат максимално полезни за световната купа в сезон 15. Изборът бе правен единствено на база обективни фактори - LA, PR, развитие досега, и без никакво значение кой е собственикът на даден играч и в какви отношения съм с него.
Към момента разполагаме с 10 играчи до 18 г., които са с LA 9+: 6 защитника, 3 крила и 1 вътрешен полузащитник. Всички те, без един защитник, играха във всички възможни мачове. Изключих от състава десния защитник Дечев (9/2), който беше изостанал с развитието си и няма шанс да навакса. Останалите 8-ци се стремях да им дам равномерен шанс, според възможността която имах. Вратарят е 7-ца, но по-перспективен така и не беше изтеглен, надявам се този да се развие.
От горното е видно, че най-проблематични за нападателите, където няма нито една 9-ка. В допълнение, тези, които са с най-висока стойност, не са тренирани балансирано, този, който се тренира най-добре - не играе редовно, а има двама, които се тренират добре на този етап, но са късно изтеглени и изостават значително. Притеснения имам и за десния защитник, където 9-ката е с PR2, но се налага редовно и се надявам да компенсира. Дясното крило също крие рискове, защото не играе редовно, а дясно AMR въобще нямаме.
Доволен съм от добрата комуникация, която имам с почти всички мениджъри. Изключително радващо е, че такава е тя и с чуждестранните мениджъри, които имат немалко играчи сред влизащите в плановете ми. Тези играчи се тренират и налагат много съвестно, без значение на какво ниво е клуба и за какво се бори.
Това, което не успях да постигна като ангажимент беше обмяната на младежки лагери с големи инвестиции. Не успях да намеря мениджъри склонни на това, но и не ми остана време за по-мащабна кампания. Ще се опитам да работя малко повече в тази насока, защото тя е с дългосрочен характер.
Резултати:
Както написах по-горе, най-важни са резултатите, свързани със следенето и развитието на играчите.
На този етап вече имаме 7 играчи до 20 г. със стойност над 800к, от които двама до 18г. и 9 със стойност 700-800 к, от които четирима до 18 г. От развитието на играчите до 18г. и комуникацията с мениджърите съм оптимист за бъдещето на това поколение и считам, че планът ми има реален шанс за успех, а някои от тези играчи ще бъдат и в основата на мъжкия отбор, особено след смяната на поколенията.
Не че резултатите в приятелските са от особено значение, но все пак под мое ръководство младежите изиграха 11 мача, в които спечелиха 3, загубиха 5, а равенствата бяха 3. Голова разлика - 6:9. В тези мачове бяха извършени всички 33 възможни смени. Ето и пълен списък на всички използвани играчи и изиграните от тях мачове:
Вратари
Vodenicharov - 11
Защитници
Mihov - 11
Urzichelski - 11
Ognyanov - 10
Pirgov - 7
Borisov - 6
Oprikov - 5
Govedarov - 4
Simeonov - 4
Peychev - 3
Trayanov - 1
Dechev - 1
Полузащитници
Bozhilov - 11
Kabadelov - 10
Kotsev - 9
Kaloyanov - 9
Furnadzhiev - 8
Gadzhev - 6
Filipov - 3
Evgeniev - 2
Mladenov - 1
Нападатели
Palankov - 6
Tsonkov - 5
Yavorov - 4
Apostolov - 3
Denchev - 2
Peev - 1
Следващ сезон:
Както написах и преди, за официалните мачове през следващия сезон ще използвам най-доброто, с което разполагаме, без оглед на възрастта. Въпреки че приоритет пред мен е купата в сезон 15, ще направя всичко възможно да се представим достойно на следващата, дори да смята, че възможностите ни са силно ограничени. За тази цел ще разчитам и на съдействието на треньора на мъжете, за да могат най-перспективните играчи до 18 г. (до 19 през следващия сезон), които няма да използвам аз, да играят в приятелските на големите.
Благодарности:
Накрая на отчета искам да благодаря на всички мениджъри, с които комуникацията беше добра и които налагаха редовно набелязаните от мен играчи. Надявам се всички, които влизат в полезрението ми да се пускат в максимално много мачове! Искам да благодаря и на тези, които бяха откровени и не спестиха критиките си за стратегията, която реших да приложа! Зная, че тя ощетява някои играчи, но вярвам в смисъла ѝ и я следвам без значение, че си навлякох гнева на някои мениджъри. Поставям успеха над личното благоразположение на който и да било!
Специални благодарности на ONDI и Naviit за справките, които ми позволиха „да хвана“ всеки талант излязъл от академиите и за Фикоса, който изпълни молбата ми да включи играчите с LA9+ до 18г. за последните три мача на мъжете, които бяха без значение!