Evo, prema Golexovu savjetu, otvaram topic, uostalom, ako za ništa drugo onda zato da se išta dogodi na ovom forumu u skoro sezonu.
Ponukan svojom današnjom utakmicom (i dobivenom podrškom
) komentirao sam na chatu situaciju Hrvatske GKO zajednice, tj. moje uvjerenje da čemo kroz par sljedečih sezona početi gubiti mjesta u WCLu jer čemo izgubiti nacionalni klupski reiting.
Zašto tako mislim, pa zato jer igračka snaga naših suparnika u drugim zemljama bitno brže raste od one u naših klubova (npr. nema Hrvatskog kluba koji bi trenutno mogao konkurirati za i jedno od prvih 4 mjesta u Bosni, a situacija nije ni puno bolja kad se krenemo uspoređivat s Srbijom, da sad ne nabrajamo dalje).
Po meni:
1. malo nas je
Pre malo aktivnih klubova nas odmah u startu upozorava da ono malo kluba koji su aktivni trebaju biti kvalitetni kako bi osigurali kakvu-takvu konkurentnost nas kao GKO nacije.
2. jako se sporo širimo po pitanju broja korisnika
Problem opisan pod 1 samo postaje veči i veči.
3. imamo JEDNU JEDINU The best školu u cijeloj Hrvatskoj
Ovo nema smisla išta podrobnime komentirat, katastrofa je za čut, samo po sebi
4. klubovi odbijaju razmišljat dugoročnije od dvi-tri sezone maksimalno.
Kupuju se igrači čak i par milja tržišne vrijednosti, gotovi, odmah konkurentni ali neuklopljeni u momčad. Pa pati uigranost taktičkih formacija šta se odmah manifestira na igri, al dobitkom na kvaliteti na području duel igre s takvim igračima naši se manageri zadovoljavaju, jer ipak je to nepredak (al ni približan onom koji je mogao biti da su trenirali igrače i prilagođavali ih željenim formacijama koji točno odgovaraju njihovom stilu igre.
A dugoročna šteta da se to iz nepovratne investicije (jer se kupovina gotovog igrača može smatrati nepovratnom investicijom jer se ne oplođuje - nema prirasta vrijednosti igrača kada uđe u Vaš klub, a samim time i nemam rasta njegove tržišne vrijednosti, osim ako zanemarimo mali dobitak moguč rastom expa).
Dok su se, s druge strane, ti miljoni mogli utuč u 1-2 lvl-a više mlade škole koja bi s 2-3 dobra pulla več vratila tu investiciju, al uz odgodu isplate (jer otkad digneš mladu školu treba vremena dok se pojave ti igrači koje se zatim ili kešira ili stavlja u trening da bi kroz cca 2 sezone bili konkurentni prvotimci, močni i krojeni po mjeri.
5. razvoj igrača
Ako se pak klub i odluči hrabo uložiti u mladu školu događaju se situacije da trening pogoni nisu dignuti na good lvl i prirast igrača spomenutih u prethodnoj točki pati i sad dobivamo problem osakačenog reprezentativnog i klupskog kadra, koji nažalost nije ono najgore što nam se događa jer nam najjači talenti i lige i reprezentacije potpuno odlaze u nepovrat jer ih njihovi klubovi niti ne igraju. Al, jbga to je njihovo pravo, njihovi su igrači.
Zbog svega navedenog, prilično sam siguran da če se u početku spomenuto moje predviđanje, nažalost, postati istina.
Nije mi želja nikog tu sad špotat, solit pamet ili pokušavat ispast pametan, jer sam mišljenja da ni ja nisem imun na gore istaknute probleme i niti sam po biloj kojoj osnovi u poziciji postavljat se iznad bilo koga.
Pa s ciljem da potaknem malu čakulu na tu temu, otvaram ovaj topic s, iako podužim, nadam se zanimljivim uvodom.