Oficjalnie w Polsce jest 594 graczy.
Ale ile w Polsce jest aktywnych graczy?
I co to znaczy aktywny gracz? Aktywny, czyli ustawia skład przed każdym meczem, czy robi to tylko raz na tydzień? Dokonuje transferów? Inwestuje w infrastrukturę? Ustawia skrupulatnie treningi i umawia się na mecze towarzyskie?
Zgadujemy, ilu jest tych aktywnych?
Według mnie mizeria, a większość, to zarejestrowała się jeszcze na początku tej gry. Nikt nowy się nie pojawia.
- W ostatnich wyborach na selekcjonera głosowało 32 graczy.
W Top Level jest 16 solidnych drużyn, a we wszystkich B ligach może z 9 z potencjałem. W C nie widzę nikogo poza Liverpoolem.
Transferów w Top Level jest dużo, w B ligach wyraźnie mniej, ale też sporo, natomiast już na poziomie C lig transfery praktycznie zamierają (poza wyjątkami). W niektórych C ligach nie przeprowadzono żadnego transferu!. A przecież im niżej tym jeszcze gorzej.
Najlepiej byłoby zrobić porządek - usunąć drużyny, których menadżerowie nie logują się od długich miesięcy, a także wywalić boty, a wszystkich aktywnych upchnąć do Top Level oraz lig B, ewentualnie C. Wówczas byłoby miejsce, żeby sunąć ligi E oraz D, może C.
Niestety jest to mało prawdopodobne. Twórcy gry sztucznie pompują popularność gokickoff przez uwzględnianie graczy, których tak naprawdę nie ma.
Grałem kiedyś w sokkera, o ile dobrze pamiętam, tam było 50 000 Polaków, a po 30 dniach nielogowania traciło się zespół.