Sezon skończony. Kolejne trofeum dla Ruty, na które zasłużył w sposób spektakularny.
Najbardziej wszystkich zaskoczył leningrad.... (Ja przewidując typy pierwotnie Kabackiego miałem na 4 m., ale zmieniłem pod wpływem Waszych przewidywań, gdzie plasowany był znacznie niżej).
Ciekaw jestem, jak w przyszłym sezonie Wrzos wykorzysta swoją fortunę (o ile dobrze wiem, że jest to ponad dwadzieścia parę M.), a potencjalnie leningrad mógłby sprzedać Dobrzyńskiego za blisko 20 M. i też mógłby zamieszać na TL i w Topie.
Rynek transferowy stał się nieco szalony. Ja płacę 18,5 M za DC 7/11/5, który docelowo osiągnie level ok. 77-78 za dobrych parę sezonów (optymistycznie 80). Mówiąc o levelu nie mam na myśli samego LA, bo to zajmie mi 2-3 sezony, ale też exp. Oczywiście nie narzekam, bo w moim przypadku tylko kupno DC 11 ma sens, a z własnej akademii, zwłaszcza przy obecnym niekorzystnym trendzie, mógłbym czekać i 10 sezonów na taką perełkę.
Poza tym takiego juniora można rozwijać samemu, żeby go nie zepsuć (poniżej przykłady zepsutych...)
Jednocześnie na Tl widzę 27 letniego ML CA 9, ale z pełnym expem po 3,7 M, którego level to 72 (Dario Prokeš) (zrobiony rozsądnie, ale bez jakichś fajerwerków). Gotowy AML Szweda w wieku 27 lat kosztował w zeszłym sezonie 11 M, a level miał chyba 76.
Mam też przykład jak zmarnować utalentowanego zawodnika: level 73 (pełny exp. bez jednej gwiazdki) Wilfried Janz (5292779)
175 cm. finishing 20 (ok, choć można dyskutować, czy nie zostawić 18-19), off the ball 16 (minimum dla gracza światowej klasy, a powinno być więcej) i teraz uwaga - heading 20 (!), a więc wygląda na to, że gość pod floaty, czyli spodziewacie się wysokiego jumping i balance, a tu lipa, bo jumping 8 (wzrost 175 cm. zaledwie), balance 10 i teraz najciekawsze: przyspieszenie 18 i szybkość 18, a więc pod drille. ßorussia vßz, który go robił cierpiał chyba na rozdwojenie jaźni. Tak na marginesie, ten klub marnował potencjał wszystkich swoich graczy, a mimo to był przez parę sezonów postrachem w WCL. Z wielką satysfakcją wygrałem z nim kiedyś 3:0 w pucharowej fazie WCL,
Kiedyś robiłem dwóch FC z San Marino wysokich pod floaty z CA 7, założę się, że oni łatwiej strzelają z główki niż ten Janz.
Inny przykład z TL - FC Raif Aqmar (5649080), który ze wszystkich skilli najlepszy jest w crossing 17 (to co on sam sobie robi te crossing, dorzuca ze skrzydła, a potem wbiega w pole karne. Jeśli przyspieszenie i szybkość ma na poziomie po 25
, to się nie czepiam)
Zmierzam jednak do tego, że dwadzieścia parę M (jak Wrzos i potencjalnie leningrad) mogą pozwolić na kupno dobrze zrobionych graczy (2-4) z pełnym CA z levelem 73 - do nawet 75.,76). Jest to realne, ale bublów jak Janz też nie brakuje)
(Kabacki za Kwieka też by dostał ponad 20 M.)
Z przyjemnością czekam na transfery przed nowym sezonem. Fajnie jakby przeszło jakieś trzęsienie ziemi. Oraz jakaś też szansa dla wszystkich klubów z bestem na mega talent (jak Kwiek u Kabackiego).
A propos akademii, ja w tym sezonie byłem cierpliwy i kilkukrotnie płaciłem po 300 k na nowego juniora (efekty mizerne, ale teraz chyba tak trzeba). Najlepszy wyszedł na koniec - bramkarz 18 lat LA 9 (a więc jeszcze nieco ponad 3 pełne sezony treningu), jest on na TL, ewentualnie mogę go pożyczyć do ogrywania i w pakiecie dać Neumanna lub Dylewskiego.