Codziennie jest aktualizacja wartości razem z treningiem. Natomiast zmiany sa skokowe w zależności od przyrostu umiejętności. I da się zaobserwować ,że zmian skilla z 1 na 2 nie daje prawie nic, z 5 na 6 więcej a np z 15 na 16 to już bardzo widać przyrost . Mój junior skoczył z 3-6 w kreatywności zanim wartość skoczyła z 237 na 245 k, a senior zaliczył 1 skok z 14 na 15 i dostał od razu 25 k w wartości.
To nawet dobrze , bo rozsądnie wyszkolony junior do bloku w potencjale LA=5 do wartości np 450 k może dawać więcej niz inny o wartsości 550 , gdzie jeden skil jest 20 a reszta duzo niższe. Oczywiscie najważniejsze jest , żeby to były te właściwe skile dla pozycji:)
Mnie zastanawia inna rzecz, czy wysokosc skila zabiera tyle samo z potencjału gracza na kazdym poziomie umiejętności tzn czy np. passing na poziomie 20 zabiera wiecej niż gdy np. decision+ positioning w sumie razem 20. To by rzutowało na sposób treningu juniora.
Na razie też nie udało mi się stwierdzić jednoznacznie czy lepszy jest taki mutant z 1-2 skilami na poziomie 20 czy jednak grajek z 5-6 skilami na poziomie 15, oczywiscie jakies boki po 10 też by wystepowały. Pewnie zalezy to też od ustawień w taktyce.